Van persoonlijke rampen tot catastrofes: rampen zijn van alle tijden. Een ramp kan verwoestend zijn, maar ook voor nieuwe veerkracht en weerbaarheid zorgen. Museum Tweestromenland heeft verschillende rampen in beeld gebracht.
Leer over de overstromingen en de bijna overstromingen in het rivierenland in de jaren 1861, 1926 en 1995. De overstromingen ontstonden meestal door de slechte onderhoudsstaat van de dijken. Als daar de druk van de ijsschotsen bovenop kwam was het resultaat meestal funest. Dat gold voor de overstromingen van 1861 en die van oudejaarsdag 1925 tussen Overasselt en Nederasselt. In 1995 kwam het water bijna tot de kruin van de dijk maar de dijken braken net niet.
In 1861 is bij Leeuwen de Waalbandijk niet in staat het water langer te keren. IJsschotsen slaan een enorm gat in de dijk en veel huizen worden verwoest en mensen verdrinken. In Leeuwen kennen veel mensen nog het verhaal van Johanna van Beek, die zes dagen ronddreef op een deel van een dak. Ze hield zich in leven onder een dikke jas en likte regelmatig aan ijspegels om zo vocht binnen te krijgen. Na zes dagen werd ze gevonden door een groepje mannen uit Puiflijk, die met een bootje rondvoeren om te zoeken naar overlevenden en eventuele eigendommen van mensen veilig te stellen. Johanna van Bek heeft de watersnood overleefd. Voor haar is een gedenksteen geplaatst, die nu nog steeds in de Zandstraat ter hoogte van huisnummer 26. In Beneden-Leeuwen is ook een straat naar haar genoemd.
Ze is geboren te Druten aan de Waalbandijk 123. Ru Paré redde tijdens de Tweede Wereldoorlog 52 Joodse kinderen.
In opdracht van de gemeente West Maas en waal maakte het museum een film over de beleving van de Corona periode. Mensen uit de buurt vertellen hun verhalen. 2 oktober om 15.00 uur gaat deze film in première tijdens de opening van de maand van de geschiedenis.