Focus op Gelderland

Winnaar van ‘Focus op Gelderland’ te zien in Museum Tweestromenland!

Op 2 april begint om 17:15 uur ‘Focus op Gelderland’ op TV Gelderland. Jochem van Gelder gaat op zoek naar de beste amateurfotograaf van Gelderland. Zes kandidaten uit onze provincie gaan de strijd met elkaar aan en leren de fijne kneepjes van het fotograferen. 

Uiteindelijk wint er één die zich dan de beste hobbyfotograaf van Gelderland 2023 mag noemen.Het werk van de winnaar krijgt een mooie plek in het Museum Tweestromenland en is vanaf woensdag 24 mei te zien. 

Inspiratie

Jochem van Gelder was in 2022 verliezend finalist van Het Perfecte Plaatje in Argentinië’, een special van ‘Het Perfecte Plaatje’ van RTL4 waar zijn hartstocht voor fotografie ontstond. De jury bestond onder andere uit William Rutten. Geïnspireerd door zijn medewerking aan het programma ontwikkelde Van Gelder, samen met Producent Eyes & Ears uit Wijchen, dit programma voor Omroep Gelderland en geeft aan Gelderse, niet-bekende hobbyfotografen, een platform. 

Wat Van Gelder vaak te horen kreeg was: “Het is wel een leuk programma, dat Perfecte Plaatje, maar waarom is het alleen voor BN’ers?” In Focus op Gelderland kiezen twee Gelderse vakfotografen, Maurice Jager en Lawrence Mooij, ieder een team van drie hobbyfotografen naar aanleiding van door hen ingezonden foto’s. 

Het viel Van Gelder op dat er enorm veel mensen in Gelderland graag fotograferen.  Er waren ruim 300 aanmeldingen van mensen die graag mee wilden doen en de foto’s die ze mee stuurden waren vaak briljant. 

(c) Michiel Heijmans

Over Jochem van Gelder

Opgegroeid en nog steeds woonachtig in Beneden-Leeuwen is Jochem van Gelder (1963) een authentieke Maas en Waler. Hij kreeg in de tachtiger jaren nationale bekendheid door de Soundmixshow en het NCRV-programma Showmasters. Bij deze omroep presenteerde hij succesvolle programma’s als Willem Wever en Praatjesmakers met als resultaat dat hij in 2009 de Zilveren Televizier-Ster won voor beste presentator. Na zijn vertrek bij de NCRV presenteerde hij programma’s voor o.a. SBS6, RTL en Omroep Gelderland. In 2017 was hij runner-up in het 17e seizoen van Wie Is De Mol. Voor Omroep Gelderland maakt hij nu dus ‘Focus Op Gelderland’.

Over de fototentoonstelling

De tentoonstelling bestaat uit circa 36 foto’s, met onder andere foto’s van de winnaar van het programma, de beste foto’s van de andere kandidaten, behind-the-scenes-foto’s van het programma en foto’s gemaakt door Jochem van Gelder.

Naast de foto’s wordt het TV-programma uitgelicht. Dit gebeurt met een informatiebord dat verwijst naar gld.nl/focus, een QR-code met verwijzing naar de afleveringen, die online terug te kijken zijn, een compilatievideo van alle afleveringen en een slideshow met
behind-the-scenes-foto’s die getoond wordt op twee tv-schermen.

Let op de datum: woensdag 24 mei – opening van deze unieke fototentoonstelling en een interessant kijkje in de keuken van het programma. En wellicht ten overvloede: de reguliere ticketprijs en openingstijden zijn van toepassing. Zo heb je deze zomer een nog betere reden om ons museum te bezoeken!