Vroege Kastelen tussen Maas en Waal

Op 1 februari openen de deuren van de tijdelijke tentoonstelling ‘vroege kastelen tussen Maas en Waal’. Een aantal Heerlijkheden en (restanten van) kastelen zijn belicht zoals die van Leur, Hernen, Batenburg, Maasbommel, Druten en Huis Te Leeuwen. Ook opgravingsresultaten zijn te zien.


Het land van Maas en Waal werd in de periode tussen 1000 en 1200 onderdeel van het Oost Frankische Rijk. Vandaaruit ontstond het latere Duitse Keizerrijk. Het oosten en het westen van land tussen Maas en Waal ontwikkelde zich verschillend. De grond in het Oosten was goed bewerkbaar in tegenstelling tot die in het westen. Het westen was ook dunbevolkt. Logisch gezien de vele overstromingen in dit deel van het gebied. Dit had ook consequenties voor de heerschappij. De vrije ridders hadden de grond in het westen in bezit. Terwijl aan de oostkant de keizers en de geestelijkheid zelf de domeinen ontwikkelden en hier beheerders aanstelden. Deze ontwikkelden zich later tot Heren over allerlei heerlijkheden.


In het oosten bleef deze situatie zo tot ongeveer 1300 en daarna was Gelre in staat deze heerlijkheden te binden. Hier kregen de beheerders vanaf het begin al toestemming om versterkingen te bouwen: de zg. motteversterkingen of de woontorens.


Deze vroege versterkingen ontwikkelden zich later tot kastelen. Een voorbeeld hiervan zijn de onlangs ontdekte restanten van de woontoren of donjon van kasteel De Leeuwenbergh in Boven Leeuwen.