Lezing over de molens

Lezing over de molens

21 september - 15.00 uur

Tot en met 28 september is de tentoonstelling Molens in Maas en Waal te zien in museum Tweestromenland. Met daarbij ook een mooie film. Deze tentoonstelling is gemaakt door Erfgoed Studiehuis Land van Heerlijkheden.

Op woensdag 21 september om 15.00 uur spreken Wim Kattenberg en Hugo van Capelleveen in het museum.

De lezing van de historicus Wim Kattenberg, ‘De Woal gaat los’, gaat over de rol en betekenis van de molens in ons gebied waarbij vooral de poldermolens belangrijk waren. Hij vertelt ook over windrecht en recht op windvang en dat de boeren niet zo vrij waren in keuze waar hun te graan te laten malen.

Hugo van Capelleveen, bouwhistoricus, vertelt over de verschillende typen molens die er in Maas en Waal waren. Begrippen zoals als beltmolen, hellend scheprad en grondzeiler etc. gaan leven.