Museum eert Therus van Sommeren

Museum Tweestromenland eert Therus van Sommeren

Museum Tweestromenland viert haar 35 jarige bestaan en in dit kader kreeg een grote tentoonstellingsruimte de naam ‘Therus van Sommerenzaal’. Dit om Therus te eren voor zijn enorme inzet en betekenis voor het museum. Therus overleed in 2020. Op 13 februari j.l. onthulde zijn weduwe de naam van haar man op de toegangsdeuren van de zaal. De familie was zichtbaar dankbaar met deze erkenning. Wies Berris-Visschers blikte terug op het leven van Therus en zijn grote betekenis voor het museum.

Therus van Sommeren was bestuurslid van de Historische Vereniging Tweestromenland toen besloten werd een museum op te richten om de inmiddels verzamelde spullen te tonen.  In 1986 kwam het voormalige gemeentehuis van Maasbommel als locatie in beeld en kon het museum starten. Therus was een van de drijvende krachten om de locatie klaar te krijgen en het museum ingericht. Bij de opening van het museum werd hij dan ook de ‘directeur’ genoemd. Op 16 december 1987 werd Therus ook lid van het museumbestuur. Het museum, daar leefde hij voor, met zijn tomeloze energie, ideeën en betrokkenheid. Ook bij de verhuizing in 1994 naar het klooster St. Elisabeth in Beneden-Leeuwen was Therus weer een drijvende kracht. In 2006 bij het afscheid als bestuurslid van het museum werd hij verrast met het erelidmaatschap van het Museum. Voor al zijn vrijwilligerswerk werd hij in 2003 benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau.