Opening tentoonstelling Joden in het Land van Maas en Waal

Op vrijdag 25 juni wordt in Museum Tweestromenland de tentoonstelling geopend:

Geen Joden in het land van Maas en Waal?
Geen Joden in het land van Maas en Waal!

Deze tentoonstelling belicht het leven van de Joden in het land van Maas en Waal. Woonden hier dan Joden? is een vraag die wij regelmatig horen. Ja, ze hebben hier gewoond maar zijn al omstreeks 1910 verdwenen. Hun synagoge en begraafplaats in Druten willen we belichten. Daarnaast leggen we de nadruk op de onverwoestbare cultuur van de Joden die ondanks de diaspora al 2000 jaar stand heeft gehouden. 

Tot slot belichten we het antisemitisme. Het lijkt er op dat dat ook al 2000 jaar stand houdt. Ook in het land van Maas en Waal? Ja, ook daar. Kijk maar op het bordje dat staat voor Nieuwstraat 23 te Druten. Dat bordje herinnert er aan dat voorheen hier de Joodse synagoge stond. Nu is het gedeeltelijk afgeplakt om de hakenkruizen te verbergen.

De tentoonstelling wordt geopend door Natascha van Weezel uit Amsterdam. Zij is Nederlands auteur en filmmaker en werkt als columnist bij Het Parool. Zij houdt een inleiding over het thema van de tentoonstelling.

De wethouder Kunst en Cultuur van Druten, Gérard de Wildt, opent samen met Natascha de tentoonstelling. Het gemeentebestuur van Druten heeft besloten om het genoemde bord te vernieuwen en om ook bij de Joodse Begraafplaats aan de Gelenberg een herinneringsbord te plaatsen.

De tentoonstelling is te zien op woensdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur.