foto: Blik op Leeuwen

Museum Tweestromenland is opgericht in 1988 in het oude raadhuis van Maasbommel. Al spoedig werd die behuizing te klein en in 1994 verhuisden we naar het leegstaande klooster Sint Elisabeth in Beneden-Leeuwen. In 2010 volgde een grote verbouwing waarbij een glazen foyer aan het museum werd toegevoegd.

Het centrale thema van ons museum is Leven, wonen en werken in het land van Maas en Waal. Op drie verdiepingen is te zien hoe de mensen hier in het verleden hebben geleefd, gewoond en gewerkt. De dreiging van het water was nooit ver. In de voorbije eeuwen is het gebied regelmatig overstroomd met als de meest nabije herinnering de bijna-overstroming van 1995. Een gebeurtenis waar nog veel over gesproken wordt. Maar de rivieren zorgden door hun vervoersfunctie ook voor werkgelegenheid in deze regio. Parlevinkers, binnenvissers en scheepswerven zorgden voor economische bedrijvigheid.

Begane grond:
In de expositieruimtes op de begane grond organiseren wij twee keer per jaar een spraakmakende tijdelijke tentoonstelling over het leven in het Land van Maas en Waal. Op dit moment is de tentoonstelling Bevrijding zonder Vrede nog te zien (tot 31 augustus). En de tentoonstelling Over – Stromen over de bijna overstroming van 1995. (tot 31 december 2020)

Eerste verdieping
Op de eerste verdieping is te zien hoe de mensen woonden in het Land van Maas en Waal.
Dit jaar gaan we een begin maken met de organisatie van een chronologische wandeling door het verleden. In de vier kamers wordt in even zovele thema’s de geschiedenis van het land van Maas en Waal belicht. Vanaf de prehistorie tot de bijna-overstroming van 1995.

Tweede verdieping
Op de tweede verdieping zijn diverse beroepen uit dit gebied te vinden zoals een steenbakkerij, een klompenmakerij en een mandenmaker. Daarnaast vindt u de gezondheidszorg in Druten, het huidige Boldershof/ ’s Heeren Loo. Maar ook een timmermanswerkplaats ontbreekt niet. Een eendenkooi toont ook een van de bronnen van inkomsten in deze streek.

Sinds 2018 zijn we op zoek naar nieuwe wegen en mogelijkheden. We zijn hét museum van het Land van Maas en Waal. Met aansprekende tentoonstellingen en andere (publieks)activiteiten, streven we naar een prikkelende symbiose tussen cultuurhistorie en moderne kunst.