Tentoonstelling “Gemotoriseerd Verkeer in Maasen Waal van 1900 – 1970”, van zaterdag 27 januari t/m zondag 17 juni.

Geplaatst door avg (antoon) op 13-01-2018

Het moet kort voor het jaar 1900 zijn geweest dat de Maas en Waalse dijkbewoners aan de Waal voor het eerst kennis maakten met het gemotoriseerd verkeer toen Baron van Randwijck uit Rossum met zijn automobiel een eerste rit maakte van Rossum naar Nijmegen.

Ruim twee jaar later op 6 juni 1902 laat burgemeester G. van Eyseren uit Dreumel zich registreren in de lijst van volgnummers der vergunningen voor het berijden van Rijkswegen als eerste Maas en Waalse automobilist met zijn Benz Victoria. Als tweede volgt Jan van Elk uit Leeuwen en als derde J.F. de Kadt uit Druten.

Dit en het verdere verloop van het Maas en Waalse gemotoriseerd verkeer wordt per dorp in beeld gebracht in deze expositie door enkele heuse oldtimers, motorvoertuigen, zeer veel fotomateriaal van zowel bedrijven als particulieren. Vele documenten zoals oude rekeningen, rijbewijzen, rijvergunningen, belastingkaarten en zelfs een bekeuring uit de jaren twintig van een bekende Leeuwenaar. Verder is er aandacht voor de bijzonder moeilijke periode in en na de WO II om het materieel rijdend te houden ende betere periode daarna, wanneer de automobiel in het bereik komt van het grote publiek.

Een tweede deel van de expositie bestaat uit een bijzondere collectie miniatuur vrachtwagens van vervoerders uit Maasen Waal. Er zijn ook veel bekende vrachtwagens van Nederlandse transportbedrijven die de winkels en bedrijven van voorraad voorzien. Ook is er een collectie van Playmobil vrachtwagens.

Voor de kinderen is er volop gelegenheid om met playmobiel en lego-steentjes de geëxposeerde modellen zelf na te bouwen en te tekenen.

Het museum is open op woensdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Voor groepen eventueel elke dag, ook s-avonds, mits vooraf gereserveerd.

Kortom, een expositie die u beslist niet mag missen. Het museumcafé is ook open voor een kop koffie, thee of een drankje.

Laatst vernieuwd: 13-01-2018 om 18:54