Lezing over bijzondere ontdekking en restauratie Spaanse tractor op donderdag 24 mei. Aanvang 19.30. uur.

Geplaatst door avg (antoon) op 20-03-2018

Op donderdag 24 mei verzorgt Hans Jurriëns, voorzitter van de werkgroep Historisch Gemotoriseerd Verkeer, onderdeel van de Historische Vereniging Tweestromenland, een lezing over de ontdekking, het ophalen en restaureren van een antieke tractor uit Spanje. De Leeuwense molenaar Thijs Loeffen, een verzamelaar van motoren en voertuigen uit de tijd van de opkomst van benzine en dieselmotoren, had gehoord dat er in Spanje nog ergens een van de oudste tractoren, een Pavesi, te koop stond. Het werd een lange reis naar Spanje; het vinden van de verkoper, de afronding van de aankoop en de lange reis terug. Hierna volgde een anderhalf jaar durende restauratie waarbij de tractor helemaal uit elkaar gehaald werd, tot het kleinste schroefje schoongemaakt en zo nodig gerepareerd. Als iets vervangen moest worden was het een project op zich om een vervanger op te sporen of iemand te vinden die het na kon maken. Maar, als een wonder, lukte het de tractor weer werkend te krijgen.

Hans Jurriëns heeft het hele avontuur persoonlijk meegemaakt. Hij was een van drie Leeuwenaren in het project. Van de reis naar Spanje, de onderhandelingen met de verkoper, de problemen met grenswachten tot het restaureren van de tractor. Met veel kennis, inzicht, humor en enthousiasme neemt hij je mee en krijg je het gevoel het zelf mee te maken. Een verhaal dat je, ook als je niet-technisch bent, tot het laatste woord kunt volgen.

Toegang: Euro 8,00 per persoon, inclusief bezoek aan de expositie "Gemotoriseerd verkeer in Maas en Waal 1900 – 1970".

Reserveren kan door een e-mail te sturen naar: info@museumtweestromenland.nl.

Laatst vernieuwd: 30-04-2018 om 12:16