Nieuwsflitsen

 

De komende maanden is een tijdelijke expositie te zien onder de naam: Favoriete voorwerpen van vrijwilligers.

Geplaatst door avg (antoon) op 21-08-2018
Nieuwsflitsen >>

In het museum Tweestromenland is de komende maanden een tijdelijke expositie te zien onder de naam: Favoriete voorwerpen van vrijwilligers.

Alle vrijwilligers van ons museum is gevraagd een voorwerp uit te kiezen en daarbij in een korte beschrijving aan te geven wat de bijzondere band met dit voorwerp behelst. Deze voorwerpen met hun beschrijving zijn vanaf heden te zien in het museum. Wat opvalt, is dat de meest uiteenlopende voorwerpen uit ons donkere depot nu een poosje het licht mogen zien. Weet u wat een grondschaaf is? Als 15-jarig aankomend timmerman werd je daarvoor (te vergeefs) op pad gestuurd.  De Keulse pot, het wecken, Vollenhoven bier, noem maar op. Het zijn vaak voorwerpen die onze vrijwilligers vanuit hun jeugd nog hebben gekend. Of het pronkstuk van ons museumcafé; de tapkast uit café Hopman in Boven-Leeuwen die omstreeks 1880 is gebouwd.

Willy van Gelder schreef een bijdrage over het thuisslachten dat in de eerste helft van de vorige eeuw hier in de omgeving nog veelvuldig plaats vond. Uiteindelijk hield hij daar als kind de blaas van het varken aan over. Daar maakte hij een foekepot van waar de jeugd in die tijd op 11 november (Sint Maarten) mee langs de deuren ging om daarmee tijdens het bespelen van de foekepot  en het zingen van liedjes geld of snoep te vergaren. Het liedje luidde:

Foekepotterij, foekepotterij,

geef mien un cent, dan goa ik weer veurbij.

ik heb geen geld um brood te kopen,

deurum mot ik met de foekepotte lopen.

Foekepotterij, foekepotterij,

geef mien un cent dan goa ik weer veurbij.

 

 

Deze tijdelijke expositie is zichtbaar tijdens de openingstijden van het museum; woensdagmiddag, vrijdagmiddag, zaterdagmiddag en zondagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Het adres van het museum is Pastoor Zijlmansstraat 3 te Beneden-Leeuwen.

Laatst vernieuwd: 21-08-2018 om 15:17

Terug